Воскресенье, 28 апреля, 2024г.
russian english deutsch french spanish portuguese czech greek georgian chinese japanese korean indonesian turkish thai uzbek

пример: покупка автомобиля в Запорожье

 

Старі радіодеталі - найкоротший шлях до багатства у ХХІ столітті!

Поки весь світ активно женеться за криптовалютами, українські бізнесмени вкладають свої кошти у пошук і переробку старних радіодеталей. У них містяться золото, срібло, платина та паладій. Експерти вказують на той факт, що ціна біткоїнів сильно завищена біржовими спекулятивними іграми, чого не скажеш про дорогоцінні метали. В усіх радіодеталях їхній кількісний склад відрізняється, тому ціна на них при продажі різна. Про те, які з них найдорожчі, йтиметься в цій статті.

Дороговартісні золоті елементи техніки

Усі радіодеталі, які вироблялися до 1990 року, діляться на два головні класи - активні та пасивні. Перші - розроблені для великих навантажень і тривалої експлуатації, тому вони коштують дорожче за пасивні. Це переважно транзистори, що застосовувалися в обчислювальній електроніці.

Коли з'явилися перші транзистори, інженери не думали навіть використовувати золото для їх виготовлення. Усі вважали, що радіолампи з мідними контактами служитимуть десятки років. Однак у крилаті мрії перших інженерів-радіоелектронників втрутилися закони фізики. Виявилося, що цей метал ще й схильний до окислення, тому гірше проводить електричний струм. Якщо процес окислення не зупинити, то контакти з міді взагалі перестануть проводити електричний заряд, оскільки вона піддається корозії. Тоді радіоінженерам залишалося лише одне - використовувати найпередовіші способи захисту мідних контактів від окислення - покриття металом, який не зазнавав корозії та окислення сотні, якщо не тисячі років. Ним виявилося золото. Нехай на одну радіодеталь потрібно витрачати тисячну частку міліграма золота, але в раніше вироблялися сотні мільйонів радіодеталей щороку. Довелося використовувати тонни золота.

Дорогі срібні радіодеталі

Попри те, що срібло коштує недорого, воно але має фізичні властивості, подібні до золота, тому покриття ним контактів використовується майже у всіх пасивних радіодеталях. Цього металу дуже багато в земній корі. Найбільше срібла (до 10 г) можна зустріти у старих генераторних радіолампах і в точних вимірювальних приладах.

Коштовна платина в електроніці

Коли йдеться про платину, то цей благородний метал коштував дорого за всіх часів, бо його в земній корі незначна кількість. Платину можна дуже рідко зустріти в радіодеталях. Вона присутня у мізерних кількостях у радянських конденсаторах. Її застосовували як надійний захист для мідних контактів при виробництві спецприладів, необхідних в армії та космічній індустрії.

Цінний паладій у радіодеталях

Попри те, що паладій раніше коштував небагато, він не мав широкого застосування. Його використовували лише у невеликій кількості каталізаторів для хімічної промисловості, а також у військових протигазах.

Повністю замінити ним інші цінні дорогоцінні метали інженери не змогли, бо паладій захищає від корозії не так добре, як срібло та золото. Тому доводилося завжди його поєднувати зі сріблом. Уся радянську радіоелектроніку назвати паладій-срібною. Тандем цих двох металів використовується у конденсаторах радіоприймачів.

Зараз у світі спостерігається нестача паладію, оскільки більшість старих родовищ вичерпалися, а світова хімічна промисловість вкрай потребує цього металу. Він виріс у ціні буквально раптово і тепер він коштує в 1,5 рази дорожче за золото. Мільярдери активно вкладають у скупку паладію, вважаючи, що ціни на нього тільки зростатимуть. Багато автомобільних концернів відмовилися від виробництва паладієвих автомобільних каталізаторів, оскільки цей метал став надто дорогим. Але радянські радіодеталі зберегли в собі величезну кількість колись копійчаного паладію. Особливо багаті ним такі пасивні радіодеталі, як резистори. Їх ще називають “біткоїнами радянської епохи”, оскільки вони дозволяють збагачуватися вкрай швидко. Резистори досі залишаються у величезних кількостях в засіках Батьківщини:

  • >у 1000 штук резисторів марки СП5-1447ОМ є понад 80 г паладію
  • у СП5-17-10ОМ - більше 250 г.

Ці поширені в старій радіоелектроніці деталі можуть зробити з кожної людини багатія. Варто скористатися цим шансом і здійснити ревізію свого хламу. Якщо серед нього є вживана техніка, виготовлена за часів СССР, та її комплектуючі, оцінити їх допоможе скупка радіодеталей у Дніпрі та інших містах України. Звертайтеся до спеціалізованої компанії та переконайтеся, що отримати таким чином гроші - швидше та простіше, ніж здається.

Мой аккаунт